What I Had Learnt During 2015 and What I Would Like To Do in 2016

I might say that 2015 had been amazing year for me with fully emotional  roller-coaster feeling that lead to exciting yet exhausting journey. Starting from quit my job, ready to tie the knot and do full time my own dream company were incredible unbelievable that I never thought that I am ready. In fact, I really enjoy it.

Since I meet my x-boyfriend (now my husband), I know that my life will never be same. We feel that we complete each other (regardless he is scorpion and I am pisces which is perfect couple !) in term of common interest, industry we work together, and vision of life. With his help and skills, I started my own blog and Student Job website and I started to learn by my self after looking at him how he set up everything. I can do html, css and javascript (and currently learning python) and even helping do front-end developing for Dealoka sales website system without technology education background !

We do work hard and play harder. I feel like that my world in no longer flat. I started to travel for diving with him from thousand island, pahawang island, and Cebu in Philippines. I like water but I never tried diving even free diving (without oxygen!) and the first time we went to thousand island, I kinda enjoy it. Growing in old-style and strict family, my parents never allow me to go or even stay in my friend’s house (imagine for 25 years old woman-no-longer-little-girl). However, I am like little bird with big wings ready to go anywhere and start the new adventures.

During in the last 1 year we had been together  (6 months in relationship and 6 months in marriage), I would like to share what I learn from my husband that completely affect my life in good way :
1. Spend less time in social media (even deleted my path account)
I wrote an article about it before it that you can check here. I can’t push you to stop using social media immediately but how much time you spend less in social media better.  I still have Facebook and Twitter account but I only check and update during spare time (probably once per month), I regularly check and update my Linkedin (for professional purpose) and Instagram (for leisure) and share my thought in own website. I have real life, real friends, and real connections. I don’t need to worry what people think of me and vice-versa. I’d rather to have limited group of friends (in WhatsApp group) that really care about me instead large number with unknown random people. And guess what, I enjoy life more.
2. Worry less about money
Yes, money may make our life better but money is not everything. When I was teenager, I got motivated to earn a lot of money, work harder and be the best of the best due my father had been unemployed. I had difficulties times since then and become extremely carefully spend every penny I had. I was so skinny unhealthy with limited food I could afford and lack of experiences. And the mindset I had when I had enough money I’d rather to buy new smartphone or branded stuff.
But since I got married, my husband taught me not to worry about money but take risk and time. It doesn’t mean to be extravagant but it’s mostly about appreciate what you have at moment. He always eats good food and loves traveling. I always wanna do that but I am just waiting the right time until (I think) I have enough money but it seems that the perfect time will never come. So I started healthy lifestyle (that cost more of course but worth to try) and go travel more across nation wide and abroad. I am feeling more open, enthusiastic, and dynamic. I have more stories to tell. And with the good food we have, I am feeling like a machine, stronger and healthy (I have never been sick even my pain in stomach (or magh in Bahasa) had gone. And I don’t care anymore what my smartphone is and my brand I wear, as long as those works and feel comfortable. Now I realized not to worry too much about money, but to optimize what we have to become priceless.
3. Focus !
Just like Doreaemon song, I wannna be that, this, and everything. In first, I wanna be socialita and then I wanna be geek as well. I just love both and unfortunately I couldn’t be both. So I had to pick one and get focus. Since I know I am INTJ, I’d rather to live in my own world, learn all geeky stuff, and keep improving my skills. So I focus on building my dream company, Student Job that will be a long journey, but with his support, and looking at Student Job traction progress, I am confident that I can do it.

So that’s the top 3 in my head and I though worth to share and I hope it would also help you to be better in this upcoming year. I am also writing the to-do-list below to simplify the real steps to do after reading my blog (and the things that I keep doing this year) :
1. Read Hacker News
This one is quite technical stuff and I am facing a bit difficulties in beginning read the Hacker News. It might take some time to really understand but as the time goes by, it will help how you think instead reading the random news with bunch of rumours and gossips. Hacker News is part of Y combinator that founded by Paul Graham, one of the most successful startup founder and investors. If you are interested, take a look here.
2. Eat good food
Yes, your only treasure you own is your body. You live, work, eat everyday with your body. Take care of your body with good food. Seriously, bad food may have good taste for a minute in your mouth but won’t last forever. Start healthy lifestyle with eating no sugar-replaced with fruits, no rice and meat !
3. Do more exercise
I get used to swim every morning or at least once per two days to keep my body strong and healthy. You can do any kind of exercise that you enjoy at least make your body actively moving.
4. Learn a lot 
With unlimited resources, you have no excuse not to learn from anywhere and anytime. You can simply check which one better renting or buying a house in Khan Academy or even Google what is black holes.  Learn something new everyday and get smarter time by time.
5. Travel !
This one is my favourite. No doubt that travel will enrich your experience. Travel is like reading life, knowing people culture, out there, and get out of your comfort zone. It doesn’t have to expense a lot of money, just go with backpack style, find local host in airbnb and get cheap flight tickets.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 Perempuan Paling Berpengaruh di Bidang Teknologi

Perempuan memiliki peran penting dalam bidang teknologi, bahkan dalam skala global. Berikut 3 daftar perempuan yang saya kagumi.

1. Christine Lagarde – Managing Director of the International Monetary Fund
christine Lagarde

Christine Lagarde merupakan orang Prancis dan sangat bangga dengan negara asalnya ! Hal ini tidak menjadi hambatan sebagai perempuan pemimpin institusi internasional tingkat dunia. Dipercaya sebagai Managing Director, International Monetary Fund, pada tahun 2011, semakin mendorong Christine untuk meningkatkan stabilitas ekonomi dunia dan mengurangi angka kemiskinan.

2. Sheryl Sanberg – Chief Operating Offier of Facebook

Sheryl Sandberg

Setelah keluar dari Google, Sheryl gabung dengan Facebook pada tahun 2008 dan membantu media sosial tersebut mendunia, IPO hingga profitable. Sheryl telah meluncurkan buku bestseller berjudul “Lean In“. Sheryl secara aktif mengajak perempuan dan pria untuk kolaborasi bersama dalam kesetaraan gender dan mendorong lebih banyak perempuan menjadi enterpreneur.

3. Susan Wojcicki – Chief Executive Officer of YouTube

Susan Wojcicki
Susan merupakan karyawan Google ke-16 yang kemudian dipercaya sebagai CEO YouTube pada tahun 2014. YouTube kini memiliki valuasi nilai sebesar $ 20 milyar. Susan memperlihatkan secara professional bagaiman keahliannya dalam memimpin dan management bisnis.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Founder VS Celebrity

I have seen phenomena lately where founder is chasing for public attention just like how celebrity does. The thing is that as startup founder, we are supposed to focus on our daily stuff starting from preparing product, doing marketing plan and sales plan, pitching to investor, whole business process, it seems overwhelming but the truth, yes, it is beyond overwhelming. Our duty to work more than 80 hours per weeks as we are committed to run own company and enjoy “corporate freedom”.

So what happened once startup founder goes public attending events, being speaker or guest star, instead doing daily task ? I know few founders just too busy hanging around by being speaker but at the end, he failed as founder. These are what you’d do to be good founder ”

1. Let people judge you
When you start being celebrity, you think too much about what other people think about you instead your own product. People keep comparing and you will be worried too much. You don’t need to spend more time about personal self branding. You’d rather do your own work and get things done. Read a lot of books and write in personal blog to share and learn your knowledge.

2. Focus on your goal
Ask your self first, what is your life ambition and why do you do it ? If you just wanna be famous with fancy title in your CV, just be motivator or trainer and get paid. But, if you wanna chase your dreams and make them happen, please stay focus on your goal. Remember, running a startup is like bringing a big stone across mountain with high risk. Don’t complain and just enjoy your journey.

3. Be the real founder
Real founder is passionate about their ideas and determined to do it until the end of the world. They are not easily affected with the glamorous of media and fans. Real founder knows exactly what their role and get their stuff done. 

These are the most respected founder (so far) from my point of view :
1. Ferry Unardi, founder Traveloka.
I rarely see him in meet up or conference but I know he must be a busy (not just busy but extremely productive) since Traveloka is growing so fast.
2. Sidnei Budiman, founder Dealoka
I can tell how passionate he is as founder from his dedicated time to work and expand the business to Bandung also.
3. Yansen Kamto, founder Kibar.
With many projects launched including startupsurabaya, seedstarworld, femaledev and many more, I adore him. His commitment determination will never lie.

What do they have in common ? Media published about them and they are not exhausted to push media to spread the good words about them, because they proved it ! How about Mark Zuckerberg ? He is the exception and that’s how we can copy from him. He can tell anything he wants as he becomes millionaire and he is recently active speaker, motivator and donator after (not opposite).

Until you make your own company worth $20 M or goes IPO,
go out, hangout and enjoy life !

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Nonton Film Gratis Dengan Popcorn Time

Hello movie lover ! Yes, bagi kamu pecinta film yang hobi norton apalagi ga pernah ngelewatin film terbaru di bioskop, kini kamu ga perlu repot lagi untuk nunggu nomat (nonton hemat) apalagi dvd bajakan release di kaki lima melalui aplikasi Popcorn Time.

Kamu hanya butuh modal laptop dan WiFi super cepat tanpa hambatan minimal 1.5Mbps bahkan kalau bisa 3.0Mbps. Nah caranya mudah banget, pertama-pertama kamu install aplikasi Popcorn Time disini atau klik http://popcorntime.io.  

Popcorn Time Download

Lihat pada bagian bawah website akan muncul pilihan berikut :

Download Popcorn Time

Kamu dapat install melalui Mac OSX 10.7, Windows 7 ke atas, Linux 32 dan 64 hingga handphone Android version 4.03 ke atas. Setelah selesai install, akan muncul icon Popcorn Time seperti di bawah ini :

aplikasi Popcorn TimeK

Berikut tampilan pilihan film dari berbagai genre hingga TV series tersedia di Popcorn Time. Film yang ada disini lumayan update banget dan lengkap. Bahkan tersedia pilihan subtitle dari berbagai bahasa.
nonton gratis Popcorn Time

Tinggal klik film yang ingin ditonton kemudian pilih tombol “Watch Now”. Kamu juga dapat setting resolusi film yang diinginkan, semakin besar maka semakin besar data yang dibutuhkan (alias makin lemot). Screen Shot 2015-09-04 at 5.04.02 pm

Finally, tinggal nunggu proses download dan enjoy your movie !
Popcorn Time


facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Cara Hapus Iklan YouTube

Sering merasa terganggu dengan iklan di YouTube ? Lagi asyik mau nonton make up tutorial video malah muncul iklan shampoo. Lebih ngeselin lagi kalau ternyata kita harus menunggu beberapa detik baru bisa skip iklan tersebut. Coba cara mudah dan praktis berikut ini agar tidak akan muncul lagi iklan di YouTube.

1. Ketik website AdBlockPlus di http://adblockplus.org di tab baru.

adblock hapus iklan google
2. Akan muncul dengan tampilan seperti di bawah ini. Klik tombol berwarna hijau untuk install. Tombol tersebut akan menyesuaikan browser yang kita pakai. Karena saya menggunakan Safari maka browser yang muncul adalah Safari. Untuk intall software ini gratis kok alias tidak dipungut biaya sama sekali.

cara hapus iklan youtube dengan adblock

3. Setelah selesai install AdBlockPlus, otomatis akan terlihat logo ABP di bagian atas toolbar dengan angka dalam lingkaran merah. Sejumlah angka tersebut menunjukkan jumlah iklan yang di block sehingga tidak muncul lagi ketika menikmati YouTube.

cara hapus iklan youtube
Horay, bisa internetan bebas iklan mengganggu. Selain menghapus iklan di YouTube, AdBlockPlus juga berfungsi menghilangkan seluruh iklan di Google Search dan yang berafiliasi dengan Google. Gampang dan mudah. Selamat mencoba :)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Girls, Ini Alasan Kenapa Harus Mulai Membuat Startup

a day in life startup corporate

Perkembangan startup di Indonesia dimulai ketika pertama kalinya Koprol dibeli oleh Yahoo pada tahun 2010. Istilah startup sebenarnya memiliki makna SME (Small Medium Enterprise) atau UKM (Usaha Kecil Menengah) namun seiring berkembangnya pengguna internet  dan fenomena buble dot com, istilah startup merujuk pada teknologi website dan mobile application.

Startup biasanya merupakan perusahaan yang usia kurang dari 3 tahun, memiliki karyawan kurang dari 20 orang, dan masih dalam tahap pengembangan. Total pendapatan setahun kurang dari $ 100.000 dan produk yang dibuat dalam bentuk digital berupa website atau mobile apps.

Selama 2 tahun belakangan berkecimpung di dunia startup, saya ingin mendorong lebih banyak perempuan agar terjun dan menjadi bagian dari komunitas perusahaan digital karena :

1. Lebih dihargai sebagai perempuan
Industri teknologi masih didominasi cowo dan kita sebagai perempuan perlu turut mengambil peran dari perkembangan perusahaan internet. Teknologi terkesan untuk pria saja padahal programmer pertama di dunia adalah perempuan bernama Grace Hopper. Bila kamu mendirikan startup sendiri, orang akan lebih menghargai kamu karena masih sedikit perempuan mendirikan startup sendiri.

2. Dituntut kreatif dan dinamis
Perkembangan dunia teknologi yang kian pesat menuntut kamu untuk kreatif setiap harinya. Membuat startup sendiri merupakan perjalanan panjang dari kehidupan sehari-hari yang tidak dapat dipisahkan. Para founder dan co-founder startup biasanya merupakan orang yang cerdas dan senang belajar.

3. Waktu fleksibel
Menjalankan bison’s online, kamu memiliki waktu fleksibel yang tidak hanya bergantung pada jam kerja kantor. Bila kamu merasa stuck dengan pekerjaan kantor 9-5 yang monoton, coba membuat startup sendiri dapat menjadi pilihan. Bebasjam kerja bukan berarti bisa seenaknya lho, justru kamu harus siap-siap mengorbankan waktu main dan bekerja lebih keras.

4. Challenge diri sendiri untuk membangun perusahaan sendiri
Bila bekerja di perusahaan job description dan KPI kamu sudah ditentukan, di startup kamu harus menentukan sendiri apa pekerjaan yang harus kamu lakukan dan apa goal yang harus dicapai. Untuk kamu yang menyukai tantangan dan tidak bisa berpangku tangan saja, startup sangat cocok karena persaingan dan perkembangan yang dinamis.

5. Sebelum market bangsa diambil alih orang asing
Keinginan pertama kali membuat job portal muncul ketika menyadari bahwa market dunia kerja dalam negeri dikuasai oleh asing. Sebut saja berbagai job portal terbesar yang gencar menyerbu pasar bangsa sendiri dari mulai big corporate hingga startup yang baru mendapatkan funding mengincar user Indonesia yang sangat besar. Sebelum membiarkan orang asing menikmatinya, mari kita buat produk asli dalam negeri.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Flippa, tempat jual beli website

Kalau jual beli barang online sudah biasa. Sebut saja berbagai market place seperti Tokopedia, BukaLapak dan Kaskus kita dapat mencari dan menjual barang dengan cepat dan mudah. Kalau jual beli website baru luar biasa. Beli website disini bukan berarti sekedar membeli domain seperti di GoDaddy, melainkan termasuk seluruh aset digital dari mulai traffic, social media, database hingga script.

Flippa menjadi tempat jual beli website no.1 di dunia. Awalnya Flippa bernama SitePoint MarketPlace pada tahun 2005. Kemudian berubah nama menjadi Flippa pada tahun Juni 2009. Flippa memiliki 90.000 users terdaftar yang jual dan beli website di Flippa. Terdapat lebih dari 1.000 transaksi setiap menit. Flippa menduduki posisi 1.000 di Alexa.

                                                              Tampilan homepage Flippa
apa itu Flippa

Di Flippa, kita tidak hanya bisa jual beli website tetapi juga termasuk mobile application. Sistem jual beli di Flippa berupa bidding auction dalam jangka waktu tertentu. Harga yang dijual pun beragam dari terendah $1 hingga $50.000 juga ada. Pada tampilan tabel akan terlihat harga jual (Price) yang ditawarkan seller, jumah orang yang tertarik dan memasang harga untuk membeli (Bids) dan masa akhir penjualan (Ending).

Flippa

Darimana menentukan harga jual ?
Bagaimana kamu menentukan harga jual tergantung dari beberapa faktor seperti :

1. Nama Domain

Nama domain yang dijual di Flippa biasanya merupakan unik dan merupakan keyword dalam Google Search Engine. Kenapa hal ini penting ? Semakin bagus dan mudah diingat, nama domain memiliki value semakin tinggi.

2. Traffic (Analytics)
Paling penting cek traffic unique monthly visitors dan unique monthly page view di Google Analytics. Semakin tinggi traffic kamu (hingga jutaan ke atas), semakin tinggi harga jual. Tuliskan juga Google Page Rank dan Alexa Rank.

3. Revenue (Financials)
Nah, ini salah satu faktor penentu juga untuk calon pembeli melihat apakah website sudah monetize atau belum. Bila sudah, jelaskan dari sumber penghasilan, apakah Adsense, Ad Sales, Subcription dll.

Mau coba bisnis jual beli website ? :)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Grab Taxi, alternatif pesan taxi

Paling malas kalau harus ngantri panjang nunggu taxy di mall ditambah lagi ketika telephone ke CS ternyata udah full booked dan paling cepat 1 jam lagi baru ada. Biasanya pas musim hujan, taxy driver jual mahal dengan menanyakan daerah tujuan terlebih dahulu kepada calon penumpang sebelum membiarkan masuk ke dalam taxy. Sudah kepengen cepet pulang malah jadi makin kesel ya. Nah, kali ini aku coba aplikasi GrabTaxi, yang juga baru saja meluncurkan ojek GrabBike. Berhubung baru launching jadi lagi ada promo nge-GrabBike cuma Goceng alias lima ribu aja (diperpanjang dengan kode KETUPAT berlaku selama bulan puasa).

 Tampilan homepage aplikasi GrabTaxi (sama hijau seperti Gojek)

Grab Taxi mobile apps

Untuk melakukan pemesanan, klik kotak biru dengan gambar mobil dengan detail tempat penjemputan. Sistem akan otomatis mencari taxi atau ojek terdekat lokasi. Kemudian pilih lokasi tujuan pada benera hitam putih TO. Akan muncul tombol hijau Next.

Screenshot_2015-06-05-12-27-42  Screenshot_2015-06-05-12-27-51 Screenshot_2015-06-05-12-28-01

Masukan kode promo KETUPAT selama bulan puasa. Bila pesan taxi, jangan lupa untuk memberikan tips ya agar lebih cepat dapat.

Screenshot_2015-06-05-12-28-24 Screenshot_2015-06-05-12-28-43Screenshot_2015-06-05-12-29-11

Jangan berharap driver langsung dapat, karena bisa jadi sedang peak hour. Coba lagi aja kalau masih belum dapat. Ketika dapat, kita akan dapat konfirmasi nama driver dan nomor plat.
Screenshot_2015-06-05-12-46-36 Screenshot_2015-06-05-12-47-18 Screenshot_2015-06-05-12-49-51

Untuk konfirmasi lokasi (karena kadang GPS bisa saja tidak sesuai), sebaiknya telephone driver. Tekan tombol contact driver untuk menghubungi langsung. Bila ingin membatalkan booking, langsung tekan tombol merah cancel booking. Horay, enjoy riding ! Jangan lupa pakai helm ya.
Screenshot_2015-06-05-12-50-02  Screenshot_2015-06-05-12-50-09      Screenshot_2015-06-05-12-50-16

Setelah selesai, kamu akan mendapatkan notifikasi sms bahwa kamu mendapatkan paket promo paket Goceng kemana pun.
Screenshot_2015-06-05-12-50-31-2

Perusahaan yang berasal dari Malaysia ini sudah berdiri sejak 2011 dengan nama asli My Teksi. Dibandingkan dengan Go-Jek, promo yang diberikan memang 2x lebih besar. Ngobrol dengan driver ternyata driver dari Go-Jek tidak sedikit yang dibajak oleh GrabTaxi dengan tawaran komisi dan asuransi yang lebih tinggi. Well, bagaimana pun saya lebih puas dengan Go-Jek bisa jadi kurir dan beli makanan. Kalau kamu pilih mana ?

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Garda Mobile Otocare, Semua Jadi Mudah dan Tenang

Urusan mobil bukan perkara mudah buat cewe apalagi kalau harus ngurusin segalanya sendiri dari mulai isi bensin, perawatan mesin dan kebersihan kendaraan. Pengennya terima beres aja deh daripada malah jadi ribet dan buang waktu. Kebetulan dapat rekomendasi dari teman untuk download mobile application Garda Mobile Otocare. Setelah mencoba search di App Store, aplikasi dari Garda Oto ini memiliki tampilan UI / UX yang bagus dan menarik. Ditambah lagi tidak terlalu memakan memori besar, hanya 4.8 MB kok.

                                                            Homepage biru muda yang eye catchy ;)
GardaOto

Pada halaman utama, terdapat 4 tab yang terdiri dari Home, Profile, Near Me dan Knowledge. Agar bisa menggunakan fitur dalam aplikasi secara maksimal, saya perlu melengkapi dulu data diri di halaman Profile.

Garda Mobile Oto Home

Pada halaman Profile terdiri dari 2 informasi yang perlu dilengkapi yaitu Personal Information seperti nama, email, nomor hp serta SIM dan Vehicle Information seperti nomor plat mobil, tipe kendaran, tanggal berakhir STNK.

 Garda oto personal profile    Garda oto add object vehicle

 


Ini 5 fitur yang dimiliki Garda Mobile Otocare yang akan memudahkan hidup :

1. Reminder perpanjangan SIM, STNK dan Asuransi Mobil
Paling ngeselin kalau sampai kelewat tanggal perpanjangan SIM, STNK dan asuransi. Bisa-bisa malah kena denda dan jadi buang uang yang seharusnya bisa dialokasikan untuk hal lain kan. Nah, dengan sistem reminder ini menghindari lupa dan mencegah bayar denda deh.

Garda oto sim renewal

2. Beragam tips seputar perawatan kendaraan
Kata siapa jadi cewe ga bisa mandiri ? Dengan beragam kumpulan tips yang lengkap seputar kendaraan, bisa ngurus mobil sendiri deh. Ga gaptek banget minimal jadi ngerti gimana cara memasang dan mengganti aki. Yuhu !
Garda oto knowledgeGarda oto tips aki

 


3. Near Me – lokasi Astra, Garda Center, SPBU terdekat

Ini fitur paling bersahabat kalau bensin sudah mau habis sementara ga kelihatan dimana pom bensin terdekat. Daripada stuck ga tahu lokasi, dengan fitur Near Me memperlihatkan peta dengan titik lokasi SPBU terdekat. Selain SPBU, ada beberapa informasi lain juga seperti rumah sakit, supermarket, took obat sampai posko mudik. Bermanfaat banget nih.


Garda Oto nearmeGarda oto near me

 

 

 

 

 

 

 

 

Garda oto near me spbu

 


4. Report untuk catatan pengeluaran kendaraan

Sebagai cewe yang biasa organized dan rapih, setiap pengeluaran bensin dan service perlu dicatat untuk mengetahui setiap bulan sudah berapa total biaya yang dikeluarkan. Dalam aplikasi ini, catatan bulanan disimpan rapih di dalam satu report. Ga perlu repot catat pembukuan manual di buku deh.

Garda mobile oto fuel monitor select vehicle Garda oto fuel monitor add

Garda Oto report select vehicle

 

5. Call center 24 jam

Kalau sampai ada emergency case di tengah jalan, Asuransi Astra selalu siap jaga. Dengan layanan call center 24 jam yang selalu bisa diandalkan, cukup tekan tombol Call Garda Akses akan langsung tersambung dan dilayani.

Garda oto experience e-card

Sesuai dengan tagline yang dijanjikan, Garda Mobile Otocare, Peace of Mind in Your Pocket. Urusan kendaraan jadi mudah dan tenang.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Instead of preparing your CV, look for VCs

start up venture capital
As the number of Venture Capital (VC) is increasing in Indonesia, I would like to suggest to young to start approaching VC instead preparing your CV.  Regarding the fact that Indonesia has only 1.65% of enterpreneur is much more lower than other ASEAN countries. Thailand has 4%, Malaysia has 5% and Singapore 7%. If you are recently graduated and looking for a job, I am telling you not to find a job, find VC instead. In the earlier 20s, you are still very young with unlimited capability.

Here the advantages if you consider to start looking for VC
1. Learn how to build your own company in young age
Many people think that they need to have working experiences first before starting business That’s irrelevant. When I joined Ideabox and Founder Institute during my earlier 20s, I was the youngest person. Everyone thinks that I am still a little kid and may underestimate me sometimes. Once I realized, that I have high confidence and enthusiasme to learn fast and keep moving forward. After a while, I proved that I am better and even the best. People may be physically older than me but mentally, I am more mature. Don’t worry if you think that you don’t have enough experience, keep it in mind : “Age Doesn’t Matter.”  

2. Fail earlier, raise up earlier
If you failed, so what ? We will never know until we try. Running a business is like riding on a roller coaster. It’s exciting yet challenging. Don’t be down when your business idea doesn’t work. Keep moving forward.

3. Step ahead 
Start earlier will save your precious time. The good thing is that you can go back to corporate anytime  with bunch of worth experiences that no one else can beat you. You already have more experience how to build company, realize your business idea and seek for fund. You will easily get hired and become more confident with those experiences and skills.

So, you wanna challenge yourself ? Here’s most active venture capital firms in Indonesia :
1. Ideosource
Ideosource provides equity finance to support a capital base for their companies to grow. Ideosource’s portfolio including 8wood, acommerce, saqina, orori and gimmie. Visit their website in detail here.

2. Fenox Venture Capital
William Wijaya as head of Fenox Venture Capital in Indonesia, Fenox  originally came from Silicon Valley. Fenox connects startups to corporations for partnership opportunities in Silicon Valley and Japan. Click here for further.

3. East Venture
Focusing on mobile and consumer web in Indonesia, East Venture has invested in SCOOP, UrbanIndo, RedMart, Tokopedia and Bilna. Go contact them here.

4. Sky Star Ventures
Skystar Ventures is a tech incubator and working space founded by Universitas Multimedia Nusantara (UMN) and Kompas Gramedia Group (KGG). We target early stage startups in the Internet, mobile, social, educaSkystar Ventures is a tech incubator and working space founded by Universitas Multimedia Nusantara (UMN) and Kompas Gramedia Group (KGG). Further info click here

5. Convergence Ventures
Convergence Ventures is an early stage technology venture fund focused on investing in Indonesia. Convergence has invested in MalesBanget.com, FemaleDaily, Qraved and Indotrading. Contact them here

6. Mountain SEA Venture 
Mountain is Indonesian affiliate of the Zurich-based Mountain Partners with accelerator program Ideabox, which is also engaged with Indosat. Mountain invested in CekAja, YDigital and Dealoka.
Find out more here

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail